Andrej Ramašeuski: Novinky z krajské informatiky — 11.5.2023

Andrej Ramašeuski: Novinky z krajské informatiky — 11.5.2023

Ve čtvrtek 11. května se sešel Výbor pro informatiku, e-Government a digitalizaci Zastupitelstva Pardubického kraje na již jedenáctém řádném jednání. Tentokrát jsem jako předseda výboru rozhodl opustit prostory Krajského úřadu a uspořádat zasedání jako výjezdové v prostorech Pardubického podnikatelského inkubátoru P-PINK (https://p-pink.cz/), což je projekt spolufinancovaný Pardubickým krajem na podporu startupů a inovací.

K dispozici jsme dostali perfektně vybavenou místnost s telekonferenčním systémem, což bylo důležité, protože část členů výboru a zapisovatel se zasedání účastní online. Po ukončení zasedání jsme měli také komentovanou prohlídku prostorů podnikatelského inkubátoru. Kromě členů výboru se zasedání zúčastnil náš stálý host Mgr. Michal Desenský, vedoucí oddělení informatiky kanceláře ředitele Krajského úřadu, a Ing. Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za majetek, sport, cestovní ruch, informatiku a e-Government.

Zasedání bylo tradičně zahájeno zprávou vedoucího oddělení informatiky o záležitostech provozu IT na Krajském úřadu, rozvoji informačních systémů a práci na propojení spisové služby s nově připravovaným dotačním portálem. Následovala diskuse o nedostatečném předkládání informací o krajských IT projektech, které zatím nebylo dostatečně systematické.

Hlavním problémem je, že Výbor pro informatiku je poměrně nový a není plně zapojen do procesů na Krajském úřadu, a proto je jedním z cílů výboru šíření informací o svém fungování a určení svých kompetencí. V této oblasti byly dosaženy určité úspěchy. Vedoucí oddělení informatiky následně přednesl zprávu o naplňování ICT strategie.

Kraj například úspěšně zaměstnal odborníka na databázové systémy s mnohaletou praxí a pracuje na budování kolaborativního prostředí pro uživatele jak uvnitř, tak vně úřadu, využívajícího cloudovou platformu Microsoft 365. Kraj tak bohužel bude více závislý na jedné firmě, ale ve srovnání s aktuálním stavem představuje toto výrazný pokrok.

p-pink

Modernizace školského portálu byla odložena kvůli nedostatečné spolupráci společnosti Bakaláři. Zvažuje se možnost nahrazení jiným poskytovatelem nebo změna harmonogramu. Probíhá rozvoj Regionální datové sítě a příprava na její povýšení na kritickou infrastrukturu, která poskytuje základní služby, včetně připojení Nemocnice PK. Také se pracuje na podpoře využívání digitálních služeb a změně způsobu nakládání s dokumenty. Upřednostňuje se digitální forma a využití kvalifikovaného elektronického podpisu na nejvyšší úrovni.

Zásadním problémem krajské informatiky zůstává personální nedostatek. Je velmi obtížné najít kvalitní IT odborníky za stávajících platových podmínek ve veřejném sektoru. Existují zde vysoká očekávání vůči centrálnímu procesu digitalizace a Digitální Informační Agentuře (DIA), vzniklé na podnět Pirátů.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Piráti v Pardubickém kraji spouští nový podcast PIRÁTI TALKS

Piráti v Pardubickém kraji spouští nový podcast PIRÁTI TALKS

Piráti Pardubického kraje představují svůj nový politický podcast nazvaný PIRÁTI TALKS, který se zaměří na aktuální témata v kraji a přiblíží práci pirátských politiků. Bude vycházet každé dva týdny ve čtvrtek a moderátorem pořadu bude lídr a kandidát na hejtmana Daniel Lebduška.

Piráti rozkryli kauzu městských bytů v Chrasti. Byty měly být rozprodány pod cenou i lidem spjatým s městským úřadem

Piráti rozkryli kauzu městských bytů v Chrasti. Byty měly být rozprodány pod cenou i lidem spjatým s městským úřadem

Analytický tým Pirátů rozkryl kauzu problematického prodeje městských bytů v Pardubickém kraji. Na základě jeho podnětu podnikla Generální inspekce bezpečnostních sborů razii na městském úřadu v Chrasti. Byty měly být totiž rozprodány za zlomek ceny, některé z nich si pořídily osoby úzce spjaté s městským úřadem. Například bývalý radní, který byl zvolen za hnutí ANO. Investigativní novináři Zdislava Pokorná a Lukáš Prchal v Deníku N o věci podrobně informovali.

Vápenný Podol čeká na signál

Vápenný Podol čeká na signál

Čekám na signál, ten z nebe nepřichází, a tak čekám dál… S tímto úryvkem písně známé české kapely by se mohla většina obyvatel Vápenného Podolu ztotožnit. Obec nedaleko nádrže Seč čeká již přes dva roky marně na posílení mobilního signálu. Kde to vázne?