Jaroslav Lainz

Speciální pedagog, odborný pracovní ve školství, člen krajského výboru pro vzdělávání

Žiju se svou rodinou v České Třebové a chtěl bych přispět svým dílem k tomu, aby byla městem, kde se dobře žije.

Chtěl bych se věnovat jednak tradičním pirátským tématům, která je možné prosazovat na lokální úrovni. Je to především efektivní hospodaření a kontrola nakládání s veřejnými penězi. S tím souvisí i efektivní řízení provozu města a snižování provozních výdajů zaváděním moderních technologií. Podle mě to má mnohem větší smysl a užitek pro občany města než monstrprojekty a nereálné předvolební sliby, které nyní zaplňují šuplíky na radnici. Vždyť kdo si dnes vzpomene na biotopové koupaliště v Křivolíku, že?

Městu bych mohl pomoci i v oblasti, která souvisí s mojí profesí. Pracuji jako speciální pedagog a poradenský pracovník s dětmi s poruchami chování a jejich rodinami. Protože se této práci věnuji v několika městech, mám možnost srovnání a inspirace v tom, jak se otázce prevence rizikového chování může město věnovat a systematicky s ní pracovat.

Pravdou je, že srovnání s jinými městy nevychází pro Českou Třebovou příliš pozitivně. Ve městě máme největší sociálně vyloučenou lokalitu v kraji, ale protože je „výhodně“ umístěna mimo město, začínáme se o ni zajímat zpravidla až ve chvíli, kdy se negativní jevy začínají přelévat do města samotného. Tento přístup je ale chybný.

Systematická práce s rodinami ve vyloučených lokalitách totiž není zbytečným „litím peněz do socek“, jak je to často prezentováno. Jde o investici do budoucnosti, která se vyplatí nám všem. Vyplatí se nám ve snížení výskytu rizikového chování mezi dětmi a mládeží, zejména zneužívání alkoholu a drog, a drobné kriminality.

Vyplatí se nám v tom, že se nebudeme muset některým částem města vyhýbat, abychom se cítili bezpečně. Že budeme moci své děti beze strachu pustit ven, aniž bychom se obávali, na koho tam narazí.

Které hlavní věci v této oblasti je třeba udělat?

• podporovat vznik sociálně aktivizační služby pro (SAS) rodiny s dětmi. Přístupnost této služby je prvním krokem k tomu, aby se pohnuly ledy. Potřebná je dobrá dostupnost také dalších poradenských a sociálních služeb.
  • podporovat systematickou spolupráci všech zúčastněných organizací (školy, městské organizace, praktičtí lékaři, DDM, neziskovky, Policie ČR, Městská Policie) a koneckonců i aktivních občanů na zlepšení situace. Obvyklý argument, že „to nejde“, při srovnání s okolními městy neobstojí. Když se chce, tak to jde.
  • s tím souvisí i boj s resortismem. Je nezbytné, aby se všichni aktéři svým dílem spojili a svým dílem přispěli k řešení problému. Pokud budou všechny organizace trvat na působení pouze v rámci své „škatulky“, problém se nepohne. Nejde o to někomu něco přikazovat, ale přispět k tomu, aby všechny zapojené organizace a jejich pracovníci pochopili, že spoluprací s ostatními aktéry dosáhnou lepších výsledků i ve svém oboru.

Přijďte ke komunálním volbám podpořit změnu, kterou společně jako Piráti nabízíme.

lainz

Pirátská strana